Du behöver knappast vara barnpedagog eller någon annan expert för att veta att det är kul att leka. Alla barn, stora som små, tycker att det är roligt med lek och för de flesta håller det i sig långt in i vuxen ålder. Vissa gillar att leka i grupp och andra på egen hand, men oavsett intressen är det viktigt att ge tid för lek.

Det är både ett nöje och mycket utvecklande att leka och om du har barn behöver du skaffa billiga leksaker som både är kul och snälla mot plånboken. Dinosaurier, byggklossar, klistermärken eller elektroniska trummattor – det finns roliga leksaker för alla åldrar som inte behöver kosta skjortan. Vilken typ av leksaker som passar dig och dina barn bäst beror på saker som intressen, ålder och hur många som ska leka, men det finns alltid massor av alternativ.

Leksaker för de allra yngsta

När barnen är riktigt små handlar nästan all lek om att utforska former och färger, ljud, smaker och rörelser. Alla barn går igenom olika utvecklingsfaser och när de är riktigt små är det frågan om månader. När bebisar är mellan två och fyra månader vill de gärna stoppa allt de får i munnen medan fyra till sex månader är en tid då ljud och röstlägen blir särskilt intressanta. Leksakerna blir här en viktig del av inlärningen och även de allra yngsta tycker att det är spännande med olika typer av lek.

När barnen blir lite äldre

Äldre barn tycker ofta att det är väldigt roligt att syssla med olika former av kreativitet. Ett byggset, ett pussel, målarfärger eller musikinstrument är alla uppskattade varianter och som förälder kan du delta ibland för roliga projekt som ni utför tillsammans. Det är också ett smart sätt att hålla barnen vakna lite extra inför omställningen till vintertid så att du slipper alltför tidiga morgnar i början.

Elektronik är också mycket uppskattat! En radiostyrd bil eller en minidrönare är alla barns dröm och ett kul sätt att lära sig koordination och precision. Många knoddar tycker om särskilda sagofigurer eller superhjältar och då kan det vara roligt med leksaker som går i specifika teman, exempelvis Transformers, Frozen eller Mupparna.