De flesta barn börjar prata med tvåordsmeningar när de är runt två år gamla. Men det finns också barn som är betydligt senare än så. Som förälder kan det vara svårt att inte jämföra med andra barn när man är ute och leker eller på förskolan. Dock så ska du aldrig jämföra ditt barn med någon annan utan komma ihåg att alla utvecklas i egen takt. De flesta barn som är tidiga med motoriken brukar vara senare med talet. Även pojkar brukar vara senare än flickor i detta avseende.

Förstår ditt barn vad du säger?

Det viktigaste när det handlar om barn som är sena med talet är att kolla om förståelsen finns där eller inte. Kan ditt barn förstå enkla uppmaningar som till exempel “hämta skorna” eller “nu ska vi bada”? Om ditt barn verkar förstå det mesta du säger finns oftast ingen anledning till oro. Tycker du inte att ditt barn tar till sig enkla uppmaningar kan det dock vara värt att kontakta din BVC-sköterska för en extra kontroll.

Läs och uppmuntra ditt barn

Det går egentligen inte att stressa fram talet hos barn utan ditt barn kommer tala när han eller hon är redo. Dock kan du alltid uppmuntra språket genom att läsa mycket för barnet. Gör det till en vana att läsa en godnattsaga varje kväll. Då får ditt barn höra flera nya ord som de kanske inte hör i vardagen. Prata mycket med ditt barn och berätta om allt du gör i vardagen. Att sjunga är också något som uppmuntras om du vill stimulera ditt barns tal. Ha tålamod och försök att inte stressa även om det känns som att alla andra barn pratar mycket mer. När talet väl lossnar brukar det komma som en ketchupeffekt och gå väldigt snabbt.