Tiden på förskolan är vid sidan av socialt utvecklande också ett uppbyggande av immunförsvaret. Dagarna går mellan VAB, förkylningar, löss, springmask och diverse andra krämpor. Det är tur att det finns lösningar för de flesta åkommor.

Olika sjukdomar

Att vara förälder är inte lätt och det är det inte att vara barn heller. Under uppväxten de första åren är det vanligt med utslag som orsakas av värme och virus. Förkylningar, höstblåsor, svinkoppor, vattkoppor, maginfluensa, löss och springmask tillhör de vanligaste åkommor barn råkar ut för. Det är bara vattkoppor som skapar immunitet efter första insjuknandet och barn kan under sin uppväxt få de värsta smittorna med löss och springmask flera gånger om. Detta är givetvis frustrerande, speciellt också eftersom dessa tillstånd är smittsamma sjukdomar och även ofta drabbar resten av familjen.

Det gäller att ha is i magen, ha relevant medicin hemma och vänja sig vid att rycka på axlarna när det är dags för VAB eller kollektivt sjuktillstånd för femtioelfte gången. Många par gör upp ett schema och följer det för veckan kring vem som kan vabba när, eftersom det annars lätt kan leda till gräl om vem som tar mest ansvar eller vems jobb som är viktigast. Somliga kan jobba hemifrån när barnet är sjukt. Det fungerar om barnet är trött och sover och föräldern behöver svara på mejl. Annars rekommenderar de flesta att låta barnet gå först och ta hand om det som en förlorad arbetsdag kan innebära i lugn och ro utan stress.