Det finns mycket som man behöver tänka på när man har barn och speciellt när de ska börja förskolan eller skolan. Man bör exempelvis vara förberedd på att barnet kommer att ha lätt att bli förkyld eller få andra lindriga sjukdomar precis vid skolstarten eller under höst- och vintermånaderna.

Var förberedd

Det man som förälder kan göra är att förbereda sig och läsa på om de vanligaste sjukdomarna, så som förkylning. Förkylning orsaks nästan alltid av ett virus, vilket gör att man har ont i halsen eller svaljet. Oftast är förkylningar relativt lindriga och de brukar gå över av sig själv. Dock kan man lindra smärtan i halsen genom att köpa Strepsils, vilket är en halstablett mot just halsont. Strepsils kan man enkelt köpa online tillsammans andra läkemedel som hjälper till att lindra förkylningssymptomen.

Det kan även vara bra att låta barnet vara hemma ett tag från skolan så att det inte smittar alla sina klasskamrater, speciellt om barnet har feber eller symptom som kan förvärras.

Förbered barnet inför sin skolgång

Förutom att själv förbereda sig och tillgodogöra sig information om de vanligaste sjukdomarna kan det vara bra att förbereda sitt barn inför skolgången. Prata med barnet och berätta vad som kommer att ske i skolan och klargör vad det innebär att gå i skolan. Fråga barnet vad han eller hon har för förväntningar på skolan men även på sig själv. Många barn ställer krav på sig själva och sin kunskap i ung ålder och därför är det viktig att man som förälder har en öppen dialog med barnet.

För att göra skolstarten ännu mer spännande kan man exempelvis köpa en ny ryggsäck och ett nytt pennskrin fullt med nya pennor och suddgummin till sitt barn. Då kommer han eller hon att vänta förväntansfullt på den första dagen i skolan. Det är nämligen viktigt att göra så att skolan blir något kul, samtidigt som det känns som något viktigt.

Ett annat sätt att förbereda barnet för sin skolgång är att redan innan skolstart börja läsa egna böcker och göra enkla matematiska övningar. På så sätt kommer inte allt att vara nytt när barnet för första gången öppnar läroboken.