Efter trotsåldern som 3-åringen haft känns läget lugnt, fram till att barnet fyller 6 år och ska börja förskoleklass. Det är då trotsålder nummer två infaller. Barnet har ett rikt känsloliv och meningen är egentligen inte att vara trotsig, utan vresigheten handlar ofta om rop på hjälp.

Intensiva känslor

Barnet kan ses som manipulativt och krävande, att kräva uppmärksamhet genom att säga att “ingen har lekt med mig idag” trots att personalen på skolan säger att barnet gjort massor och haft riktigt roligt kan kännas frustrerande. Ett annat typisk exempel är stunder av harmoni som kan få ett abrupt slut, ett exempel är när det är läggdags och föräldern läser för barnet som lyssnar uppmärksamt. När boken sedan är slut kan man få höra att 6-åringen inte älskar en, eller att barnet känner sig oälskat. Barnet kan plötsligt också börja prata om döden och bli ledset.

En tumregel är att försöka ge barnet uppmärksamhet och tid. Att lova något som man glömmer eller inte håller kan vara något som barnet tänker på länge i denna ålder och långsinthet kan vara ut månader och användas mot en när man minst anar det. Det är mycket som händer i hjärnan på en 6-7 åring och det gäller att ha tålamod, vara ärlig och kärleksfull.