Ett barn kommunicerar genom skrik och gråt, oftast handlar det om hunger, blöt blöja eller behov av närhet. Vad händer när allt detta är tillgodosett och barnet ändå är missnöjt och dessutom verkar ha ont varje kväll samma tid fram till midnatt?
Håll i, håll ut
Att barn får kolik några veckor efter födseln och har det fram till de är runt 3 månader, ibland längre är väldigt vanligt. Bebisarnas matsmältningssystem är känsliga och vissa barn reagerar på ersättning, precis som de andra reagerar på bröstmjölk. Vad mamman har ätit kan påverka hur barnet reagerar på det, ofta först fram på kvällen när det har gått några måltider. Livsmedel såsom kaffe, tomat, apelsin, vitlök och starka kryddor kan ge barnet gaser som det får svårt att rapa eller gasa ut. Kvar blir luft som ger barnet magknip och obehag. Ibland kan man tyckas göra allting rätt, äta rätt, massera, bada barnet och det kan tyckas hopplöst när kväll efter kväll genomlids av skrik och frustration, ofta för båda parter.
Det är viktigt att inte ge upp, vid sidan av att undvika vissa livsmedel finns det receptfria alternativ på apoteket som hjälper mot kolik på ett bra sätt. Det finns två olika sorters droppar som bebisen kan få. Den ena verkar genom att sönderdela gaserna och den andra innehåller nyttiga magbakterier som stärker och hjälper bebisens matsmältning. Vid sidan av detta är också massage av mage och bebisens ben något som bör göras innan koliken har satt igång, det vill säga under för- och eftermiddagen.
Dessa åtgärder brukar hjälpa de flesta, och för att orka den första tiden om oturen är framme och dropparna är det viktigt att vårdnadshavarna ser till att hjälpas åt med att ta hand om barnet som ofta mår bättre av att bli buret medan det gör ont.