Har barnen tjatat till sig en egen trädkoja eller är det kanske du själv som har kommit med förslaget? Att bygga en enkel trädkoja i trädgården är en fantastisk idé som bjuder in till många lekstunder ute i den friska luften. Barnen har möjlighet att få känna på naturen på ett helt annat sätt, men innan du börjar bygga finns det mycket att tänka på.

När du ska bygga en trädkoja till dina barn måste säkerhet stå i första rummet. Vi har samlat några av våra bästa tips som du kan använda dig av när du ska sätta igång, oavsett om du bygger den ensam eller tillsammans med dina barn.

Trädkoja – Så kommer du igång

Det absolut första steget som du måste ta är att titta på konstruktionen. Det sägs att ingen trädkoja är den andra lik och visst finns det en sanning i detta. Du behöver titta på hur träden i just din trädgård ser ut och välja ut ett som är lämpligast. Om du är duktig så kan du själv rita upp konstruktionen, men du kan även ta hjälp av en bygghandel. Hos Byggmax kan du hitta både material och kunniga hantverkare som ger dig den rådgivning som du behöver.

Andra saker att fundera på

  • Kommer du att behöva bygglov? Ibland kan det faktiskt vara så att du behöver ha tillstånd för att få bygga din koja, även om den kommer att stå i din egen trädgård.
  • Rita upp och bestäm hur stor koja du ska bygga. Om du har ett stort träd med en tjock och stadig stam så har du möjlighet att bygga en större koja, medan ett nättare träd kräver ett mindre alternativ. Formen på trädet ska vara lämpligt, men även placering och stabilitet. Lönn, bok, ek och tallar är ofta bra val.
  • Säkerheten är otroligt viktigt när du bygger en trädkoja. Det som är farligast med en koja på sådan höjd är naturligtvis att barnen kan ramla ner. Bygger du en koja högt upp bör du se till att det är större barn som ska använda sig av den, men även här är det viktigt med ett ordentligt räcke. Räcket bör vara minst 80 centimeter högt.
  • Rensa marken under kojan och se till att underlaget är mjukt. Det kan t.ex. vara gräs eller madrasser som du lägger ut. Ta bort stenar, stubbar och annat som barnen kan skada sig på om de skulle råka falla.
  • Hur är det tänkt att barnen ska komma upp i kojan? Detta är något som är bra att fundera på i samband med att du väljer ut ett träd. Vissa vill använda sig av klassiska repstegar som kan dras upp i kojan och fällas ner. Andra vill ha stadigare alternativ och väljer en fast stege eller en platsbyggd trappa.