Mellan 9-12 år kommer ofta lugnet till hemmet. Barnet har börjat och klarat av några år i skolan, att läsa och skriva sitter och ofta gillar barnet att läsa, utöva sporter och vara med kompisar och familj. Detta är en bra tid att lära känna barnet mer och ta vara på tiden innan puberteten bryter ut, med allt vad det innebär.

Renässans

Både för barnet och föräldrarna börjar ofta en härlig tid när barnet börjar mellanstadiet. Om skolgång och kompisar funkar är det inte mycket som barn vid denna ålder bekymrar sig för. Barnet har blivit mognare och förstår både tid och rum. ser vikten av att vara snäll, förstår att världen är ganska orättvis men ändå helt okej, och barnets psykologi utvecklas ofta på ett harmoniskt sätt.

Barn vill ofta träffa kompisar och göra sociala aktiviteter, specialintressen såsom sport, djur och musik börjar forma barnet på ett positivt sätt. Det är lättare att resonera med barnet och problematisera i samförstånd när åsikterna skiljer sig åt. För barnet är ofta föräldrarna vid sidan av kompisarna en trygghet och än ses inte föräldrarna som pinsamma bihang. Det gäller att ta vara på denna tid och ladda upp inför puberteten.