Hur barnen utvecklas och hur snabbt det går är olika från barn till barn. Somliga lär sig att prata väldigt snabbt, somliga att gå och somliga att bli blöjfria. Kontrollerna som görs via BVC visar det som ligger inom normala spannet och det som ligger utanför. Många gånger hinner barnet ikapp även om något skulle anses försenat.

Oj vad mycket som händer

Barn gör olika saker och gillar att pröva sig fram. När barnet har hunnit fylla 1 år är det många som kan stå utan att hålla i sig, gå längs med soffan, ett bord, eller genom att hålla i handen. De flesta barn kan säga enstaka ord och förstår när de vuxna säger saker som titta, äta, sova osv. Barnet är mycket socialt och en del har också lätt för att hantera kontakten med främlingar medan vissa barn är lite blygare. Så länge barnet är friskt och inte lider av fysiska och psykiska funktionsnedsättningar sker barnets utveckling i en jämn takt och håller sig inom ramen för vad som anses vara normalt.

Efter hand kommer barnet att lära sig att ta av och på sig skorna, strumpor och mössa, lätta plagg som är roliga att leka med och som gärna åker på och av många gånger under dagen. Språket kommer att utvecklas, ord blir till meningar, osammanhängande streck till teckningar och vacklande steg till språng som blir svåra att hinna ikapp.

Att följa ett barns utveckling är bland det roligaste som finns. Vid sidan av motorisk utveckling kommer BVC också hjälpa till att följa barnets välmående, erbjuda vaccinationer, göra hörsel- och syntest. Många barn börjar någon gång efter 1-årsdagen på förskola och ökar på så sätt både sin fysiska och sociala kapacitet.