Om det är någon gång vi vill låtsas som att barnet som skriker i affären, som har lagt sig ner och börjat ta av sig kläderna inte är vårt, är det under 3- års åldern. Det är ofta då den berömda trotsåldern infaller och vi blir allt annat än föräldrar med tålamod och pedagogisk kompetens.

Så mycket väsen från en liten kropp

Det händer mycket efter en tid, barnets känsloliv växer och det blir också medvetet om att saker och ting förändras. Barnet blir mer oberäkneligt när det gäller vad det vill och helt plötsligt inte vill göra och det inte lika lätt att ha roligt. Uppgivna föräldrar som ser sin ängel gå från barn till “monster” under trotsåldern och behöver hjälp med hur man överlever den söker helt enkelt stöd och hjälp. I efterhand skrattar föräldrarna ofta åt denna tid, men medan den pågår för att barnet har lärt sig att det har en vilja och att det är mycket mer spännande att säga nej än ja leder det till många gräl, förtvivlan och gråt, hos båda parter.

Barn växer fort och ofta är de inte så svårlirkade, denna tid går över och så småningom börjar ofta en harmonisk period när barnet förstår mer runt 4 års åldern.