Vi lever i en stressig vardag där mycket ska hinnas med. Förutom det vanliga arbetet som man ska gå till varje dag så ska man även hinna hämta och lämna barn på skola och förskola, samtidigt som man ska ta hand om hushållets alla sysslor. Det ska handlas, lagas mat, tvättas och hjälpa de större barnen med läxorna. Någonstans däremellan ska man också få tid för sig själv, men hur ska man hinna?

Många föräldrar känner att de inte har tillräckligt med kvalitetstid tillsammans med sina barn och sin familj. Man har hamnat i ett ekorrhjul där varje dag är den andra lik och har man tur kanske man hinner titta på en film tillsammans på fredagskvällarna. Helgerna är det fullrulle med träningar, danslektioner och häng i parken tillsammans med vänner. Det blir således inte mycket tid över. Här nedan har vi dock listat några riktigt bra knep som du kan ta till för att du ska hinna med vardagen och samtidigt få mer tid över till dina barn.

Få hjälp med läxorna

I vanliga fall kanske du inte har något större problem att hinna med läxorna som barnen har. Det är naturligtvis om du skulle bortprioritera alla andra uppgifter som du måste ta hand om. Ett bra sätt att hjälpa ditt barn med läxorna, samtidigt som du hinner med dina saker och ting är att använda dig av läxhjälp. Med läxhjälp kan ditt barn få sina uppgifter klara i tid till skolan och du hinner ta hand om tvätten eller småsyskonen. Ditt äldre barn behöver inte vänta på hjälp och ni sparar in tid.

Prioritera rätt

Prioriteringar är viktigt om man vill få mer kvalitetstid tillsammans. Här gäller det att titta på hur viktiga alla uppgifter faktiskt är. Visst behöver du se till att det finns mat på bordet varje dag, men om byråerna är fulla med rena kläder kanske det inte är nödvändigt att tvätta just nu? Om du bara tänker efter (och kanske även slappnar av mer) så kommer du se att det finns mängder med sysslor som faktiskt inte är fullt så nödvändiga att hantera direkt.

Avsätt tid

Om du avsätter tid är det betydligt enklare att få kvalitetstid. Visst är det skönt att kunna vara spontan ibland också, men genom att avsätta tid varje vecka så gör du kvalitetstiden till en uppgift, om än en mycket rolig sådan. Många finner det lättare att ta sig tid om man har bokat in något. Sätt er ner tillsammans varje söndag och planera in roliga aktiviteter för kommande vecka. Då får ni inte bara något att se fram emot, utan själv planeringen i sig blir också en möjlighet för er att spendera tid tillsammans.