Vems barn är detta, inte kan det väl vara mitt barn som står där och skriker för att tröjan som köptes förra veckan nu helt plötsligt är omodern och ful, tänker ofta den uppgivna föräldern. Från att haft en härlig tid under mellanstadiet förstår både barnet och de vuxna att hormonerna är den nya bossen i huset.

Att stå ut

Puberteten medför förändringar för hela familjen. Barnet bryr sig ofta mer om sitt utseende, vad andra ska tycka och tänka, och föräldrarna är nödvändiga men pinsamma bihang. Även om föräldern känner sig lika intressant som en blindtarm och många gånger får höra och känna att de inte är vatten värda är det nu de behövs som mest.

Barnet vill vara som alla andra men ändå vara unik. Fasar över de kroppsliga förändringarna som puberteten medför, men stressar om de inte kommer i tid. Bröst, behåring, mens, målbrottet, akne och annat kombinerat med hormoner är inte lätt att stå ut med.

Grupptryck

Barnet vet vad som är rätt och fel, ändå kan aktiviteter som barnet inte är redo för eller som är fel vara något som barnet inte kan säga nej till. Vikten av att stötta för att barnet ska förstå rätten till en egen åsikt är jätteviktig. Den största uppgiften föräldrarna har under denna tid är att ge stöd och lära barnet att våga säga nej. Det är lätt hänt att barnet kan utnyttjas när det ska försöka vara cool. Det är nu många blir kära, ser upp till andra och utåt vill verka vara starka och självsäkra. Det är också nu barnet kanske för första gången snattar eller ser sin kompis göra det men håller tyst, kanske gör något mot sin vilja eller egentligen inte gillar sin omgivning men ändå fortsätter umgås med den.

De flesta barn lugnar sig efter ett tag och hur dagarna blir kan variera. I takt med att skolarbetet blir tyngre och framtidsdrömmarna viktigare är det förr eller senare många barn som hittar sig själva, lugnar sig och väljer rätt väg.