Livet med barn är upp och ner, det är “heaven and hell”, kan skifta snabbt mellan total harmoni och uppgivenhet, men också efter den första tiden gå på rutin och vara vardag. Som förälder kan du vara den lyckligaste i världen och samtidigt tvivla på din förmåga. Det är få saker som får vuxna att tänka efter lika mycket som barn och familjeliv. Barn förändrar oss och våra liv, vi utvecklas och lär känna oss själva på nytt, men det gäller att hänga med i svängarna.

Föräldraskap

När vi själva är barn växer vi oftast upp med våra familjer som ser ut på olika sätt. Somliga av oss har syskon, somliga är ensambarn. Vissa av oss växer upp med kärleksfulla föräldrar och vissa under tragiska förhållanden. En sak som är säker är att vi alla på något sätt påverkas och ofta senare gör olika val i livet. Dessa val handlar ofta om hur vi en dag vill eller inte vill bilda familj och om det blir några barn hur de ska växa upp, som vi själva har gjort eller som en kompensation för vad vi eventuellt kan ha saknat.

Det är vanligt att önska sig en stor familj med många barn, men efter första förlossningen är det inte en lika stor självklarhet längre. En förlossning kan vara svår på många olika sätt och det kan uppstå fysiska och psykiska komplikationer. Många kommer över detta och när första barnet är runt 2-3 år kommer tankarna på ett nytt syskon. Ofta handlar det om att skänka det första barnet ytterligare glädje och trygghet i livet.

För de som går vidare i livet utan barn, antingen genom ofrivillig barnlöshet eller eget ställningstagande, brukar tiden utvisa vilka alternativ som finns. En del håller sin bestämda linje med ett barnfritt liv resten av sin tid, andra kanske adopterar eller tar hand om fosterbarn. Anledningar till att välja bort barn kan handla om rädsla, satsning på karriär eller att personen har ett otillgängligt liv för barn. På senare tid tar många även ställning för klimatets skull och låter medvetet bli att skaffa barn.

Den första tiden

För dem som har barnlängtan är denna känsla så stor att den överskuggar allt annat och när det efterlängtade barnet väl kommer blir livet helt annorlunda. Dagar med mys, härliga skratt, gråt, magont, sömnbesvär och trötthet varvas med varandra och känslan av att ömsom vara lycklig och ömsom vara helt överväldigad är mycket vanlig bland nyblivna föräldrar. Föräldrar är ofta oroliga för att barnet inte mår bra, att det ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd eller att de helt enkelt ska förlora kontrollen om exempelvis amning inte fungerar eller om bebisen av okänd anledning inte är nöjd. Det är viktigt att ha en god kontakt med barnavårds -och mödravårdscentralen, samt att även fråga andra nära och kära om hjälp. De besitter ovärderlig välvilja, kunskap och tålamod.