Att lyckas få till vardagen är inte alltid det lättaste. Barnen ska lämnas på förskolan eller i skolan, sedan ska man vidare till sitt eget arbete, handla efter jobbet, hämta barn och därefter sätta igång med alla vardagsbestyr. Det kan vara svårt att få tillräckligt med kvalitetstid tillsammans med sina barn. Det är mycket som man måste ta hand om samtidigt och det är lätt att familjetiden blir lidande. Då är det viktigt att man som vuxen försöker att släppa på alla måsten, åtminstone lite då och då. Det finns många sätt som man kan få vardagen att gå runt, samtidigt som man spenderar mer tid med sina barn. Här nedan har vi samlat de bästa tipsen.

Pyssel vid köksbordet – De allra flesta barn tycker om att pyssla. Varför inte låta barnet leka med potatistryck vid matbordet medan du lagar middag? Potatistryck är roliga och kan göras på papper så väl som tyg. Låt barnet t.ex. skapa sin egen personliga gympapåse. Då har ni möjlighet att blanda både nytta och nöje. Skulle det inte gå vägen kan ni alltid beställa en tygpåse med snyggt tryck online istället. Det går snabbt, är enkelt och påsen kan designas efter personliga önskemål även här.

Ta hand om tvätten tillsammans – Att få en 15-åring att hjälpa till med tvätten är kanske inte det enklaste, men en 3-7-åring kan mycket väl tycka det är riktigt kul. Skapa en lek av att ni sorterar tvätten i olika färger. Vem kan få sin påse fylld först? Genom att leka sig igenom sysslorna får ni kul tillsammans och saker gjorda i tid.

Boka in utflykter – Ha som rutin att göra åtminstone en utflykt i veckan. Det behöver inte betyda ett kostsamt besök på tivoli eller djurpark varje gång. Det kan vara något så enkelt som att äta mellanmålet i favoritparken eller gå ut och plocka blåbär. Få till en planeringsdag då ni turas om att välja utflyktsmål eller aktivitet. Själva planeringstillfället i sig är ju också kvalitetstid, eller hur?

Låt saker ta tid – Det här är den absolut viktigaste punkten. Hur många gånger har inte småttingen velat hjälpa till med grönsakerna till middagen, sortera tvätten, skala potatisen eller hjälpa till med disken? Snabbt ska det dock gå och efter någon minut vill du ta över. Vi vet att vardagen kan vara stressig och att man ibland inte har tid att titta på när ett glas diskas i 10 minuter, men spelar det egentligen någon roll så länge du får spendera tid tillsammans med din familj? Kommer det att göra något om tre timmar att disken tog längre tid? Kommer det göra något om två dagar, en vecka? Antagligen inte. Involvera barnen så mycket du bara kan så kommer ni att upptäcka att kvalitetstid är så mycket enklare att få ihop än man kan tro.