Få saker gör oss friskare än att spendera tid ute i naturen, och det gäller inte minst för våra barn. Ibland kan det vara svårt att ta sig till grönområden om man bor centralt, men det är värt besväret för att barnen ska få sina första naturupplevelser och frisk luft.

För de allra minsta

Att få komma ut i det fria är viktigt också för de små barnen som ännu inte lärt sig gå, men det kan vara praktiskt svårt att lyckas ta sig ut på promenad med blöj- eller spädbarn. Det krävs mer planering för att få med sig allt som behövs, men det finns många smarta lösningar. Via butiker som Bigbaby kan man hitta alltifrån bärselar, blöjväskor och barnvagnar – allt för att underlätta på utflykten. Med en stor picknickfilt kan man enkelt flytta lekrummet utomhus och låta de minsta få upptäcka naturen vare sig det är i parken eller naturreservatet.

Lek och pedagogik

Det kan vara svårt att få tid till utflykter, men det finns andra sätt att tillgodose barnens behov av utevistelse. Nästan alla förskolor garanterar utelek och vissa har det till och med som profil. Utomhuspedagogik är ett populärt tema, och har börjat användas också för större barn med goda resultat.

Ibland försvåras utevistelsen på grund av pollenallergi, oväder, och annat som vi inte kan styra över. Det bästa vi kan göra är att ta vara på de soliga dagarna och ta barnen med oss ut i naturen.