Förkylningstiderna har börjat och det gäller även för magsjuka och influensa. Visst är det mysigt med mörka vinterkvällar och tända ljus, men jultider kommer med så mycket mer än bara nybakade saffransbullar och glögg. Det är nämligen under denna period som föräldrar vabbar som aldrig mest. Vabben känns som att den aldrig tar slut och så fort barnet är tillbaka på förskolan så krävs det inte mer än några dagar innan man blir hemma igen. Hur ska man som förälder förklara det och få det att gå ihop med arbetet? Ska man vabba eller jobba hemifrån och vobba?

[IMAGE=flLi4fddxjaV.jpg]

Behöver du verkligen arbeta?

Många gånger så stressar vi upp oss alldeles för mycket över vårt arbete. Många svenskar tar dessutom med sig jobbet hem, vilket betyder att även fast man har slutat för dagen så sitter man och svarar på samtal, löser uppgifter eller planerar budget. Du har rätt att vara hemma med ditt barn i upp till en vecka utan någon form av läkarintyg. Detta kan du göra fram till dess att barnet är tolv år och det är värt att nyttja. Det spelar ingen roll om du är eget och använder dig av Workaround för att hyra kontorsplats eller om du är anställd. Du har rätt till vabb ändå.

Vobba

Vissa arbetsgivare tycker att det är helt okej att du arbetar hemifrån under tiden då ditt barn är sjuk. Detta kallas för att vobba. Det är arbetsgivaren som själv avgör om det fungerar för dig och för verksamheten eller inte. Här är det dock viktigt att du inte åsidosätter ditt barn för mycket. Du är hemma för att ditt barn är sjuk och behöver din uppmärksamhet, många kramar och mys.

Vabba och vobba samtidigt

Ett annat alternativ kan vara att faktiskt både jobba hemifrån och vabba samtidigt. Kombinationen går ut på att du ansöker om vabb under ena delen av dagen och jobbar den andra. Är barnet lite större kan du förklara att du behöver jobba från klockan 8-12 och därefter är det egentid med barnet som gäller.

Så får du ihop det!

Okej, låt oss säga att du nu har bestämt dig för att testa på att vobba, men hur ska man lyckas arbeta ostört? Här är det förstås viktigt att vara realistisk. Om ditt barn älskar att prata kommer du säkerligen behöva stå med småprat i bakgrunden, en och en annan fråga och säkert någon sång då och då.

  • Låt barnet vara delaktigt och hjälpa dig att komma igång t.ex. genom att starta datorn, tända skrivbordslampan m.m
  • Kom överens om att när du sitter vid datorn så behöver du arbeta ostört
  • Skapa olika lekhörnor där barnet kan underhålla sig själv, t.ex. en hörna med pyssel, en med lego, en med bilar och en med målarfärger
  • Små barn kan behöva kortare uppehåll för lek. Planera då en timme för jobb, en timme för lek, osv.