När man får barn är det i regel dags att flytta till en större bostad. Barnet kommer tids nog att behöva ett eget rum. Men hur ska man inreda barnets rum och när är det dags för det egna rummet?

När ska barnet ha ett eget rum?

Många ger barnet ett eget rum redan när det föds. Ofta är det dock så att barnet trots allt sover hos föräldrarna den första tiden. I Sverige finns det inga lagar som säger när barnet ska ha ett eget rum men man kan inte bortse från att det är praktiskt om barnet har ett rum man kan stänga dörren om när det ska sova. På så sätt minskar man risken att barnet vaknar av tvättmaskin, disk eller kanske en TV.

Inredningen i rummet

Det är viktigt att barnet trivs i sitt rum. Ett lite äldre barn kan själv vara med och titta på tapeter hos Familjetapeter och kanske välja ut en fin fondvägg till rummet. Se också till att det finns ett skrivbord och bra med förvaring i rummet. Då kan barnet få plats med alla sina saker.

Dela rum med syskon

Att dela rum med syskon är vanligt men enligt förvaltningsrätten finns det vissa gränser. Även socialstyrelsen menar att man bör ta hänsyn till barnens åldrar och till deras personliga integritet när det gäller sovrummen. Att dela ett rum med leksaker, skrivbord eller dator är mer acceptabelt än att dela just sovrum. En 18-åring bör till exempel inte tvingas dela rum med en 15-åring. Extra olämpligt blir det om barnen är av olika kön.