Barn växer snabbt och efter den första tiden när barnet börjar bli 4 månader är det redo för smakisar. Barn får sina första två tänder i nedre framkäken runt 6 månaders ålder och kan börja med 1 mål om dagen kombinerat med bröstmjölk, ersättning, gröt eller välling.

Smaklig måltid

Fram till att bebisen är 4 månader ska den ha bröstmjölk eller ersättning. Efter det kan barnet vänjas successivt med “smakisar”, en tesked puré av exempelvis katrinplommon, banan, blåbär eller mango osv, vid sidan av flytande föda. Detta för att bebisar fortfarande har ett känsligt matsmältningssystem och saknar tänder.

När barnet är runt 6 månader börjar det få sina tänder, har en mer utvecklad matsmältning och är redo och nyfiken på mer. Barnet blir inte mätt på enbart flytande föda utan behöver komplettera med en måltid från burk eller hemlagat, dock utan salt. Vid denna fas introduceras också gröt och välling gjord på havre som kan vara naturell eller smaksatt med frukt. Att mata ett barn kan vara roligt när det upptäcker nya smaker, men också lite kinkigt om det envisas med att vägra. Ofta finns det något för alla, något som upplevdes som äckligt för några dagar sedan kan vid omprövning bli favoriten, och dessvärre också vice versa. Det gäller att ha tålamod.