Alla barn har rätt till en värdefull fritid. Det är en rättighet som står i barnkonvnentionen och innebär att alla barn har rätt till lek, fritid och att delta kulturella aktiviteter. Ett barns fritid är lika viktig som skola och minst lika lärorikt och utvecklande. Att låta sitt barn delta i föreningsverksamhet på fritiden är ett bra och enkelt sätt för att göra den värdefull.

Olika föreningar

Det finns mängder med olika föreningar som alla håller på med olika saker. Sportklubbar är kanske de vanligaste föreningar som man tänker på när ett barn ska välja en fritidssyssla. Då får barnet både motion och umgänge och kan utvecklas till en framtida ledare för yngre. Men det finns också möjligheten att spela ett musikinstrument på kulturskola, spela teater, lära sig måla eller varför inte spela schack eller andra brädspel. Oavsett vad ditt barn har för intresse så finns det en grupp att gå med i.

Att tänka på

Föreningar är ofta ideella organisationer dit man betalar en medlemsavgift för att delta. Vissa föreningar tar också ut kursavgifter medan andra har gratis aktiviteter. Som förälder kan man ibland få hjälpa till med att skjutsa eller jobba i föreningens lokaler medan andra föreningar istället låter barnen hjälpa till att tjäna pengar till föreningen genom att sälja från exempelvis saljdirekt.se och på så sätt få in tillräckligt för att åka på en cup eller ett läger tillsammans.

Viktigt med vila

Det ska dock inte alltid vara full fart. Barn behöver också vila och ibland är det bästa att bara få leka fritt, utan ett schema eller en ledare som säger vad man ska göra. Det gäller att hitta en balans och framförallt att ha kul.