Tiden efter en förlossning med ett eller flera barn kan vara omtumlande. För många sker allt utan större komplikationer medan vissa får jobbiga psykiska upplevelser, en svår läkning efteråt eller i värsta fall förlossningsdepression. För en kvinna kan allt möjligt hända, men känslorna delas också av nyblivna pappor där lyckorus kombinerat med vanmakt och utebliven uppmärksamhet kan sätta sina spår.

Efter förlossningen

Det är av yttersta vikt att vila så mycket det går. Detta gäller alla nyblivna föräldrar oavsett kön, med amning eller utan, med hjälp eller utan. Efter första barnet är det lättare och kommer mer naturligt att vila när bebisen sover. För kvinnor som ammar utsöndras speciella hormoner som gör att den sömn de får ofta ger en bättre och snabbare återhämtning. För män som inte har denna fördel är det viktigt att hjälpas åt så att alla parter i hemmet får lugn och ro. Det är av yttersta vikt att ta detta på allvar eftersom trötthet utan vila kan trigga igång nedstämdhet och förlossningsdepression, om symptomen inte går över efter två veckor bör vården kontaktas. För de som har ett syskon till det nya barnet är det inte lika lätt att ta tillvara på sovstunderna eftersom många kommuner begränsar syskonets tid på förskolan när en av föräldrarna är föräldraledig. Det gäller att utnyttja tiden och, om man har möjlighet, ta hjälp av vänner, far- och morföräldrar och andra för att orka med vardagen.

Att känna igen sig själv

För många kvinnor innebär en graviditet ett förändrat utseende. Det kan handla om extrakilon som behöver tränas bort, hyn kan förändras, håret kännas livlöst och att ta hand om sig själv och exempelvis kunna ta en dusch kan kännas som en lyx när barnets behov kommer först, vare sig man är med på det eller inte. För män kan det också vara en omställning när partnern kanske mest tar hand om barnet och prioriterar sömn framför sociala aktiviteter, sex och umgänge. Detta är mycket vanligt och helt normalt under en livets största omställning.

När tiden går och barnet klarar sig lite bättre, den första tiden är över, man får till en rutin, barnet verkar må bra och rädsla för plötslig spädbarnsdöd fasas ut är det värt att börja tänka lite på sig själv och försöka hitta tillbaka till sin relation. Det är viktigt att unna sig egentid och gemensam tid så mycket som möjligt, utan barn. Det ger energi för samtliga i hushållet.