Att lära sig att cykla är en stor och spännande händelse i ett litet barns liv. Det vanligaste är att man börjar sin cykelresa med en trehjuling och därefter går vidare till en större cykel eller en springcykel. Att cykla ger inte bara barnet mer frihet, utan utvecklar också balansen såväl som motoriken, men vilken cykel ska man välja?

Vilken cykel som kommer att passa ditt barn bäst beror främst på barnets ålder. Ett barn i 2-3 år rekommenderas att börja med en trehjuling, medan en 5-åring kan ha en mer “vuxencykel”. Trehjulingen är stadig och står ordentligt, även i snäva svängar eller om barnet klättrar på cykeln. När det är dags att börja med den lite större cykeln är det inte ovanligt att ta hjälp av stödhjul eller en “stödpinne” som gör det lättare för föräldern att hjälpa barnet att träna.

Sätt säkerheten först

Säkerhet är otroligt viktigt när man ska börja cykla. Det gäller det lilla barnet såväl som det stora. Alla människor, barn som vuxna, ska bära cykelhjälm när man cyklar, men det finns också andra saker att tänka på när det är dags att börja cykla “på riktigt”. Du måste se till att cykeln är utrustad på rätt sätt, t.ex. med ett cykellås från tooorch.com som minskar risken för stöld, reflexer, fungerande bromsar och en ringklocka. Hos Tooorch kommer du även att kunna hitta massor med andra tillbehör och produkter till din eller ditt barns cykel, som gör den trygg och säker att använda sig av.

Obs! En trehjuling som ska användas inomhus eller i trädgården behöver naturligtvis inte ha samma tillbehör som en cykel som ska användas till skolan och/eller i trafiken och på gatorna.