Barn blir sjuka lätt och ofta. Innan kontakt med vården är det viktigt att få sig en bild över vad sjukdomen handlar om. Allmäntillståndet är viktigast och rådgivning via telefon till sjukvård är att rekommendera.

Att söka vård

När ska man söka vård och när ska man ge febernedsättande? Detta är relevanta frågor för alla som har barn. Många gånger är vi för snabba med att ge febernedsättande och glömmer lätt bort att feber är en naturlig del av vårt skyddsnät där immunförsvaret jobbar för att ta död på bakterier eller virus. Det är vanligt att barnet tappar aptiten men så länge barnet dricker, får i sig något alls, leker och är lätt febrig går det bra att hoppa äver paracetamol. Det kan dock vara skönt att ge det inför natten så att barnet sover bättre.

För att få rådgivning om sjukdom och vård kan vårdnadshavarna ta kontakt med sina anhöriga, söka på webben eller ringa till sjukvårdsupplysningen. Ofta ser vi om barnet mår riktigt dåligt och behöver söka sjukvård. Beroende på hur gammalt barnet är finns det olika rekommendationer att följa.